Joël Neyt
Leestip van Joël Neyt
Op zoek naar schoonheid, waarheid, twijfel, muziek, dramatiek, poëzie, taal, ... als ik boeken lees.

Oost ontmoet West in beeld, poëzie en muziektheater in Gent

30 augustus 2024

Een van de prachtige buitenvoorstellingen van Lod muziektheater Het lied van Feniks op Bijloke Wonderland 2024 in Gent was niet alleen een instrumenten- en stemmenmix en ontmoeting van Oost (Iran) en West maar verbond ook muziek rechtstreeks met Oudperzische poëzie en wereldliteratuur uit de twaalfde eeuw.

Immers, dé inspiratiebron was het meesterwerk De samenspraak van de vogels (1177)
https://gent.bibliotheek.be/ca... van de Soefidichter Attar (van) Neishabouri (andere schrijfwijze voor geboorteplaats: Nisjapoer), ook bekend als Farid ud-Din Attar. De vrede- en liefdevolle poëzie van Attar, gebaseerd op de Koran, is een zoektocht van de vogels – een symbool voor mensen wereldwijd zoekend naar geluk en zingeving – naar Simoergh, de koning van de vogels. Een selectie van het religieuze literaire werk van 4.455 dichtregels kun je ook terugvinden bij de rubriek "Godsdienst" (tweede verdieping) in Bibliotheek De Krook, met een boeiende inleiding van de Zuid-Afrikaanse dichter Raficq Abdulla over o.m. het soefisme, de "mystieke tak van de spirituele traditie van de islam" en een toelichting bij de "dichterlijke prozavertaling" door Aleid C. Swieringa.

Bij het gedicht De vastberaden vogel (p. 61) lees je bijvoorbeeld:

"Moed is de levenskracht die onze vleugels sterkt
En op laat wieken naar het hoogste zwerk."

In Bibliotheek De Krook leende ik daarna het prentenboek voor jong en oud Op zoek naar de vogelkoning (2013) van de illustrator Peter Sís – in 2012 werd de Tsjechisch-Amerikaanse kunstenaar bekroond met de Hans Christian Andersenprijs.

Tijdens en na het lezen was ik in de wolken (“aux anges”), samen met de vogels die in kleurrijke pagina’s, zwermen in pointillisme en labyrinten, hun leven riskeren met onder meer, het oversteken van zeven valleien. Vinden zij koning Simorgh, onder leiding van de dichter Attar, in de gedaante van een vogel (een hop)?

Die Gedaanteverwisseling is ontleend aan de beroemde groteske novelle uit 1915 van de Duitstalige in Praag geboren schrijver Franz Kafka (1883-1924; op 3 juni 2024 exact honderd jaar geleden gestorven). Peter Sís zette het Oudperzische twaalfde-eeuwse gedicht naar zijn hand en geest en was ook schatplichtig aan de theaterversie La conférence des oiseaux van auteur Jean-Claude Carrière en theatermaker Peter Brook, die in 1979 op het beroemde Festival van Avignon uitgevoerd werd.

Meer info: lees een uitvoerige en boeiende recensie van Jen De Groeve, zie hieronder:

Peter Sis, Farid-ud-Din Attar (oorspr. aut.): Op zoek naar de vogelkoning | MappaLibri

Synopsis

De dichter Attar wordt op een morgen wakker en beseft dat hij een vogel is, een hop. De hop spreekt alle andere vogels van de wereld toe om samen op zoek te gaan naar de koning die alle antwoorden weet. De reis is zwaar en vele vogels geven onderweg op, maar enkele bereiken de eindbestemming. Bewerking van een oud-Perzisch gedicht.

Joël Neyt
Leestip van Joël Neyt
Op zoek naar schoonheid, waarheid, twijfel, muziek, dramatiek, poëzie, taal, ... als ik boeken lees.

Op zoek naar de vogelkoning
Titel:
Op zoek naar de vogelkoning
Auteur:
Peter Sis
# pagina's:
[160] p. : ill.
Genre:
Prentenboeken
Uitgeverij:
Clavis
ISBN:
9789044819267
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Samenwerken, Spiritualiteit, Volhouden

Gerelateerde leestips