Twaalf boeken om naar uit te kijken - september 2024

29 augustus 2024

Twaalf boeken om naar uit te kijken. Een maandelijkse vooruitblik op de nieuwe boeken in de boekhandel, de bibliotheek en op je leesstapel.


Een onmogelijk leven
van Matt Haig (Boekerij)
(verschijnt 3/9/2024)

“De gepensioneerde wiskundedocent Grace een vervallen huisje erft van een lang verloren vriendin, ergens op een eiland in de Middellandse Zee. Ze boekt een enkele reis en arriveert zonder reisgids en zonder plan op Ibiza. Tussen de ruige heuvels en de gouden stranden gaat Grace op zoek naar antwoorden over het leven van haar vriendin en hoe het eindigde. En wat ze ontdekt is vreemder dan ze ooit had kunnen dromen.
Een verhaal over hoop en de levensveranderende kracht van een nieuw begin.”

Freiko sept1 4


Alle tijden zijn onzeker
van Joke van Leeuwen (Querido)
(verschijnt 3/9/2024)

“Parijs, 1783: het jaar waarin de mens voor het eerst loskomt van de aarde, in een luchtballon, en waarin de grote verschillen tussen rijk en arm tot onrust leiden. Wetenschappelijke vernieuwingen, zoals de voorloper van het vaccineren, maken de een enthousiast, terwijl de ander steun zoekt in troostende schijnzekerheden. Net als nu waren het toen onzekere tijden.
In haar grandioze nieuwe historische roman neemt Joke van Leeuwen ons mee naar een tijd die de onze spiegelt.”

De schaamsoort van Paul Demets (Poëziecentrum)
(verschijnt 4/9/2024)

“Paul Demets denkt na over onze tijd en die waarin Guido Gezelle leefde en schreef. Wat betekent het dichterschap vandaag? In welke context ontwikkelde zich dat bij Demets? Hoe bepalend is die context voor hem nog? Wat met het ecologisch bewustzijn en de liefde voor de natuur, die Demets met Gezelle deelt? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor zijn briefgedichten aan Gezelle. Demets liet zijn gedichten door de poëzie van Gezelle contamineren.”

Zwarte vlinders van Priscilla Morris (Meulenhoff)
(verschijnt 5/9/2024)

“Een angstaanjagend portret van het dagelijks leven in oorlogstijd, maar ook van veerkracht en hoop.
Sarajevo, lente 1992. Elke nacht werpen nationalistische bendes barricades op en verdelen de diverse stad in etnische enclaves. Elke ochtend duwen de bewoners – moslim, Kroaat of Serviër – de barricades opzij en gaat het leven door.
Geïnspireerd door verhalen uit haar familie schreef Priscilla Morris een adembenemend en angstaanjagend portret van oorlog en trauma, maar ook van veerkracht en hoop.”


Love me tender
van Constance Debré (De Geus)
(verschijnt 10/9/2024)

“Als Constance haar ex-man vertelt dat ze op vrouwen valt, manipuleert hij hun zoon zodanig dat die beweert zijn moeder niet meer te willen zien. En de rechter gelooft hem.
Love Me Tender is een prachtig verslag van onmogelijke offers die van moeders worden gevraagd en een gedurfde roman over verzet, vrijheid en zelfkennis.”

De A van Asta van Tine Høeg (Koppernik)
(verschijnt 12/9/2024)

“Asta wordt uitgenodigd voor een herdenkingsdienst voor August, die tien jaar geleden overleed. Ze woonden in hetzelfde

Freiko sept5 8

studentenhuis en hij had een relatie met Asta’s beste vriendin Mai. De uitnodiging verstoort alles: de roman waaraan ze werkt, en haar vriendschap met Mai en haar tweejarige zoontje. Verlangens, verliefdheid en de feestjes uit het verleden komen weer tot leven.

De A van Asta is een wervelende roman over de intensiteit van onze studentenjaren, over wie we werkelijk zijn en wie we dachten dat we zouden worden, en over hoe onze ambities, angsten en herinneringen uit die tijd nooit hun greep loslaten op hoe we onze toekomst tegemoet treden.”

Waarom het kind in de polenta kookt van Aglaja Veteranyi (Oevers)
(verschijnt 12/9/2024)

“Twee jonge zussen in een Roemeense circusfamilie zoeken naar houvast in een bestaan dat zich afspeelt in twee werelden: het kleurrijke thuis van het circus en de karavaan, en de harde realiteit van voortdurend buitenstaander en onderweg zijn. Om hun zorgen over hun moeder te vergeten, die elke avond met gevaar voor eigen leven boven de circusring hangt, vertellen de zussen elkaar verhalen. En hoe harder het leven wordt, hoe gruwelijker de verhalen worden, zoals dat over het kind dat levend in de polenta wordt gekookt.”

Vrij spel van Richard Powers (Atlas Contact)
(verschijnt 19/9/2024)

“Vier dolende zielen komen bijeen op het eiland Makatea, een door de geschiedenis geteisterde stip in de Stille Oceaan waar het volgende grote avontuur van de mensheid wordt voorbereid: de kolonisatie van de zee door middel van drijvende, autonome steden.
Hun bedreigde paradijs vormt het decor van een krachtmeting tussen natuur en mens, klimaat en kapitaal, en concrete en virtuele werkelijkheid.”

Wolf van Lara Taveirne (Prometheus)
(verschijnt 19/9/2024)

“Lara groeit op in een bruisend gezin van vijf kinderen. De jongste, het nakomertje, heet Wolf. Op zijn achttiende trekt hij de deur van zijn studentenkamer achter zich dicht om niets meer van zich te laten horen. Een halfjaar na zijn verdwijning wordt zijn lichaam levenloos aangetroffen in een bos in Lapland. Onder zijn kleren vinden de speurders zijn dagboek terug, het verslag van zijn laatste reis naar het noorderlicht.
Tien jaar later slaat Lara het dagboek van haar overleden broer weer open. Ze kijkt terug en probeert een positie in te nemen, als schrijver en als zus. Op die manier maakt ze haar eigen reis, een zwerftocht van rouw, niet op zoek naar verklaringen, wel naar stipjes licht in de duisternis.”

Freiko sept9 12

Intermezzo van Sally Rooney (Ambo/anthos)
(verschijnt 24/9/2024)

Intermezzo is het verhaal van twee broers, Peter en Ivan Koubek, die proberen om te gaan met de dood van hun vader.
Peter, begin dertig, is een linkse advocaat in Dublin. Hij worstelt met zijn steeds chaotischer wordende privéleven. Ivan, tien jaar jonger, is een bedachtzame schaakspeler en, in zijn opinie, het tegenovergestelde van zijn charismatische broer.
Beide broers zoeken troost bij vrouwen; een onderbreking van hun rouw, schuldgevoel en wanhoop. Maar het liefhebben van anderen is moeilijker dan het in eerste instantie lijkt.”

Odyssee van Stephen Fry (Thomas Rap)
(verschijnt 24/9/2024)

“Na het internationale succes van Mythos , Helden en Troje vertelt Stephen Fry in dit laatste deel van zijn serie over de Griekse mythologie met zichtbaar schrijfplezier en zijn kenmerkende onderkoelde humor het verhaal van een van de beroemdste werken uit de klassieke oudheid: Homerus’ Odyssee . We volgen Odysseus nadat hij de gevallen stad Troje heeft verlaten. Tien lange jaren is hij onderweg naar huis, naar zijn vrouw Penelope op het eiland Ithaca. Onderweg vecht hij tegen monsters, moet hij verleidingen van godinnen weerstaan en lijdt hij onder de vloek van Poseidon. Lukt het hem om zijn weg terug te vinden?”

Graafdier van Nikki Dekker (Bezige Bij)
(verschijnt 26/9/2024)

“In haar tweede boek graaft Nikki Dekker een tunnel door het Nederlandse landschap, specifieker nog: De Groote Peel. Hoe dieper ze komt, hoe verder ze in het verleden reist, langs de veenmol en pratende schimmels, de ruilverkaveling en vervening naar het oerrund en de uitvinding van de klok, via het jaar 0 en de periode waarin walvissen en reuzenhaaien overzwemmen, tot 300 miljoen jaar geleden.
Op haar kenmerkende lichtvoetige en wroetende manier neemt Dekker de lezer mee de diepte in, waar fascinerende verhalen en grote levensvragen ontkiemen.”

Freiko Calle
(Collectievormer Bibliotheek De Krook)